Skolios, ur min synvinkel

I februari 2007 opererades jag för skolios i Linköping. Skolios är en snedvridning av ryggraden. Den är böjd åt höger eller vänster om man ser den bakifrån. Här får du följa mina tankar inför och efter operationen, och du får höra mina berättelser om hur jag upplever skoliosen. Förutom bloggen når du mig på barajagjohanna@hotmail.com

måndag, februari 20, 2012

Fem år efter operationen

Klicka för större bilder.

Tänk att det redan har gått fem år. På fem år har det hänt mycket och min ryggoperation tänker jag inte så ofta på längre. Vissa saker är förstås annorlunda med min kropp mot andras kroppar, men det är saker som för mig blivit helt normala och inget som hindrar mig i vardagen eller som jag mår dåligt av.

Efter fem år...
  • ...har jag i princip aldrig någonsin ont i ryggen (peppar peppar!).
  • ...är mitt ärr det som påminner mest om att jag är opererad. Ni ser bilderna ovan. Att jag har detta 40 cm långa ärr är dock inget som jag tänker på någonsin egentligen. Det stör mig inte det minsta, utan är en del av mig som jag till och med helt ärligt tycker är lite häftig.
  • ...är jag inte sprikrak, och det kan jag inte undanhålla att jag tänker på, för det gör jag. Ibland stör jag mig på att en liten snedhet syns i midjan. Men egentligen är det ju inget som gör något.
  • ...tränar jag rätt hårt, och det är inga som helst problem. Det är klart att det i vissa övningar inte går lika bra som för de som inte är stelopererade i ländryggen, men annat vore ju konstigt. Det finns dock inte någon träning som jag inte känner att jag klarar av.
  • ...har jag fortfarande nedsatt känsel på en fyrkant på magen bredvid ärret. Området är kanske en decimeter i diameter. Ungefär. Detta är inget jag tänker på jättemycket. Känseln i vänster lår är också annorlunda än på högra sidan, men samma sak här: det är inget jag tänker på.
  • ...är min styrka i vänsterbenet fortfarande nedsatt, men detta är absolut inget jag märker till vardags.

Den här bloggen känns inte aktuell för mig längre. Så som jag är nu hoppas jag att jag förblir och jag hoppas jag slipper återkomma med komplikationer i framtiden. För er som ska opereras och har frågor finns jag fortfarande tillgänglig. Jag får mail varje gång det kommer en kommentar här på bloggen och dessutom går det bra att maila mig på johanna@lundholm.se.

5 år efter op