Skolios, ur min synvinkel

I februari 2007 opererades jag för skolios i Linköping. Skolios är en snedvridning av ryggraden. Den är böjd åt höger eller vänster om man ser den bakifrån. Här får du följa mina tankar inför och efter operationen, och du får höra mina berättelser om hur jag upplever skoliosen. Förutom bloggen når du mig på barajagjohanna@hotmail.com

torsdag, november 02, 2006

Bakgrunden

Jag har redan en blogg (barajagjohanna), men kände att jag inte ville trötta ut mina läsare med tjat och tankar kring operationen. Därför startade jag den här bloggen. Mest för min egen skull, för att ventilera mig, men kan jag vara till någon hjälp för andra med skolios är jag glad. Det är fritt fram att diskutera och använda den här bloggen som ett forum också.

När jag var sju år upptäckte man att jag hade sned rygg. När jag var 12 år skickade skolsköterskan en remiss till ortopeden och för första gången fick jag höra ordet "skolios". Kröken ökade fort och när jag var 14 år fick jag korsett, som jag mer eller mindre (mest mindre) använde i två år. Korsettbehandlingen hjälpte mig inte. När jag var 17 år skrevs jag ut från sjukhuset då min krök blivit något förbättrad. Jag var dock fortfarande väldigt sned, men det fanns inget mer att göra och jag led inte så mycket av det.

Som 21-åring tyckte jag att jag kändes snedare och tog kontakt med ortopeden. Ett år senare fick jag träffa en läkare. Ytterligare fyra månader senare fick jag en tid för röntgen och nu fick jag det svart på vitt: jag är snedare, närmare bestämt 55 grader Cobb, som det heter. 22 år gammal träffade jag en specialist i Linköping och som nybliven 23-åring kommer jag att opereras för skolios. Det är om drygt tre månader.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag är så glad över att jag har hittat din välskrivna och informativa sida. Visserligen har jag inte skolios, men ryggopererades för tre månader sedan. Jag känner ändå igen mig mycket i det du skriver. Hade varit skönt att hitta din sida innan min operation.

En annan sak: Jag vill gärna läsa alla dina inlägg, men när jag klickar fram ett inlägg försvinner listan med de övriga- jag är uppenbarligen för dum för att förstå mig på sidan!

6/28/2007 04:24:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home