Skolios, ur min synvinkel

I februari 2007 opererades jag för skolios i Linköping. Skolios är en snedvridning av ryggraden. Den är böjd åt höger eller vänster om man ser den bakifrån. Här får du följa mina tankar inför och efter operationen, och du får höra mina berättelser om hur jag upplever skoliosen. Förutom bloggen når du mig på barajagjohanna@hotmail.com

måndag, mars 02, 2009

Två år efter operationen - så här ser jag ut

Det har gått två år. Ärret bryr jag mig inte så mycket om. Det är fint. Och lite coolt. Det visar att jag har varit med om något. Självklart hade jag varit utan det om jag fått välja. Men nu sitter det där och det är helt okej. De besvär som jag har nu ska vara permanenta. Jag lever ändå på hoppet att det ska bli bättre. Min känsel har ju blivit bättre på två år, men nu har den varit likadan en ganska lång tid.

* Känselbortfall, nedsatt känsel och överkänslighet. Det är på en del av magen som jag inte har någon känsel alls. Resten av vänstersidan är jag både överkänslig på och har försämrad känsel. Denna kombination verkar väl konstig, och det är väldigt svårt att förklara. Jag kan förklara det som så att jag inte känner värme och kyla på vänsterbenet, och lätt beröring känner jag knappt heller. Men om man slår mig på t.ex. låret så gör det jätteont.

* Nedsatt styrka i vänsterbenet. När jag testades för att få en invaliditetsgrad fastställd, så testades min styrka i vänsterbenet, eftersom jag upplever att jag inte kan lyfta benet på exakt samma sätt som tidigare. Mycket riktigt, läkaren kände en klar nedsatt styrka jämfört med högerbenet.

* Varm och torr vänsterfot. På grund av fel på det sympatiska nervsystemet (tror jag att det heter...) är min vänsterfot fortfarande jättetorr och varm. Den svettas inte, och det spelar ingen roll hur mycket jag filar och smörjer - den är snustorr ändå.

Dessutom har jag lite ont. Ibland kan det som stråla i hela vänsterbenet. Ofta har jag lite ont i närheten av den vänstra svanskotan. Det sistnämda är det jobbigaste. Jag har ingen aning om vad "ontet" beror på och det är sjukt irriterande. Det gör ont så att jag står ut, men ibland tar det emot på ett obehagligt och smärtsamt sätt om jag sträcker mig på något särskilt vis. Och då börjar jag oroa mig för att något är fel eller för att något ska gå fel i framtiden. På grund av att jag känner av min opererade rygg kan jag ha mina ups and downs.

Men jag kan leva med de här besvären. Jag mår bra. Bättre än innan jag opererade mig. Det är lätt att glömma det - och viktigt att påminna sig själv om det.

2 år efter op

33 Comments:

Blogger Astriid said...

Vad snygg du är bejbi! ;) Det är en sån sjuk skillnad, jag kan inte tro det :) Och jag tycker det är bra att du ser ärret som något coolt ändå. Det skulle jag också ha gjort! Alla har vi ärr, dom syns inte på alla bara.

Kram!

3/05/2009 01:22:00 em  
Blogger Johanna said...

Astriid: Taack! Jag borde lägga ut en förebild i det här inlägget också... får nog uppdatera det senare.

3/07/2009 06:34:00 em  
Anonymous Anonym said...

Oj! Hej, jag ska genomgå en skolisoperation ganska snart, och jag är lite osäker på hur mycket man får röra på sig efteråt. Liksom hur lång tid det måste gå innan man får promenera med hunden igen, eller ha sex med sin pojkvän eller bara vara ute och få lite rörelse i kroppen. Tror du att du kan hjälpa mig att få svar på de frågorna, jag är lite nervös.

/anna ek

3/12/2009 09:32:00 em  
Blogger Johanna said...

Anna Ek: Det är ju väldigt svårt för mig att svara, eftersom det är ganska individuellt. Jag vet ju inte ens vilken sorts operation du ska göra. Men jag kan ju svara utifrån mina erfarenheter i alla fall.

De sex första veckorna ska man vara extra försiktig, för under den perioden läker mjukdelarna ihop. Jag kunde knappt böja mig framåt alls de första veckorna, och absolut inte sätta mig på huk. Det var till och med svårt att gå i trappor och gå längre än 200 meter. Men sedan känner du nog själv vad du kan göra och inte göra. Säger kroppen ifrån, struntar du helt enkelt i att göra det. Rörligheten blir bättre och bättre - och det känner du liksom av själv... Jag minns inte riktigt hur länge det dröjde innan jag kunde gå längre promenader, men ett par månader kanske. I början gick jag till brevlådan och tillbaka till huset (50 meter kanske)... :) Men jag utökade det successivt. Ha sex är väl också individuellt. De allra första månaderna kan du väl inte göra särskilt svåra övningar direkt... :) Men du känner nog detta helt själv. Efter ca tre månader fungerar det nog lite försiktigt i alla fall, kanske tidigare. Som sagt, du känner själv vad som känns bra.

Jag fick rådet att så länge det känns bra, är det okej att göra det. Känns det inte bra, eller om du får ont, ska du låta bli.

Hoppas det går bra!

3/12/2009 10:57:00 em  
Anonymous Carina J said...

Johanna, du ger oss hopp!
Det var ett år sedan vi fick besked att vår dotter Lotta ska stel-op mellan skulderbladen (42gr) och pga olika omständigheter blir op inte förrän i höst/vinter/jul.

Det är så jobbigt att ha all denna tiden framför sig, tänk så bra Lotta hade mått nu om op hade gjorts direkt!

Det är underbart både för Lotta och för mig som orolig mamma att läsa din blogg. Du är en härlig positiv tuff tjej som kämpar hela tiden. Jag kan så förstå dina ups and downs i o m ditt vänsterben. Har själv en benskada sedan 2 år som värker dygnet runt och som aldrig blir bättre. Men som du skriver, man står ut.

Fortsätt att skriv, du underbara flicka. Härligt att du läser till journalist!! Det passar du till.

Hälsa din mamma som har haft hemska oroliga tankar o nätter. Det är underbart för henne också att du mår som du gör idag.

kramar!

4/15/2009 07:37:00 fm  
Anonymous Josefin N said...

Hej jag är en tjej på 12 år ska snart göra min andra skolios operation i uppsala och jag är jätte rädd att någonting ska gå snett va ska ja göra? tror du att ja är i goda händer? ja vill inte tänka på dom riskerna som finns men som tur är att dom inte är så stora plus att jag vill inte genomgå samma grej som i linköping ja var sju år då så ja förstog inte va som hände ja var inte så rädd då men nu förstår ja ju mer så du kanske förstår att man tänker på det mera,men det ska ju bli kul att bli frisk iallafall
det är många som stöttar mej så det känns bättre att kunna skriva det till någon som har genom gått samma sak! min mamma har också skolios så hon förstår ju också hur det är.skriv gärna tillbaka!

4/16/2009 03:01:00 em  
Anonymous Moa said...

Hej,
jag har inte skolios men jag har opererats för en tumör i ryggmärgen, också på US i Linköping. För tre veckor sedan stelopererade jag en del av ländryggen som inte läkt okej. Jag har också problem med känsel över rygg, lår och rumpa så jag vet hur du känner. Jag undrar om du kan dela med dig av några lätta träningstips för ryggen. Att få kontakt med rehab så här tidigt är i princip omöjligt så jag får knata på här hemma. Jag behöver träna ryggen samtidigt som jag är överansträngd och har stora muskelknutor. Hoppas det går bra för dig! Kram Moa vipprinsessa@hotmail.com

5/07/2009 11:46:00 fm  
Anonymous Mia said...

Hej! Hittade din blogg nu, jag har oxå skolios, hade korsett i 2 år och ryggraden var 42 grader då dom upptäckte felet. Nu 11 år senare mår jag bra, men det syns fortf på min rygg att jag är sne. Har värk ibland så jag får gå till kiropraktor, där jag får hjälp.

Kul att hitta din blogg.

/Mia

6/02/2009 08:29:00 em  
Anonymous Idah said...

Nu hittade jag lite nyare inlägg, hade kollat lite för långt bak i tiden. Men alla dom problem du har som med nedsatt känsel på magen att man kan ha som strålningar i benet ibland, torr fot osv. Jag har exakt samma problem än, jag opererade mig 2005 men än idag har inte alla nerver och sånt fixat sig. Det är inget jag tänker på så mycket men att ha värk i benet är rätt jobbigt. Kul att hitta någon som gått igenom ungefär samma sak! :) Skriv gärna tillbaka! :)

9/28/2009 09:37:00 em  
Anonymous Carina J said...

Hej Johanna,

hur mår du nuförtiden? Hade varit härligt med lite nytt på din blogg.

Min Lotta väntar fortfarande på op-tid, suck. Men det blir när det blir.

Ha det så bra!

10/12/2009 10:13:00 fm  
Anonymous Mathilda said...

Hej!
Jag ville bara tacka för en riktigt bra blogg, nu är det ungefär 1½ år sedan jag gjorde min operation för skolios i Linköping och mycket tack vare dig, jag hade nog tackat nej till operationen om inte min läkare hade rekommenderat att läsa din blogg. Nu förtiden mår jag jätte bra, förutom att jag inte kan böja min rygg alls, har iprincip stelopererat hela ryggen förutom nårga kotor där uppe och längst ner, men jag överlever! Men iallafall, tack för en jätte bra blogg och hoppas du har det fint!

10/17/2009 04:44:00 em  
Anonymous Victoria said...

Shit vad fint ditt ärr är. Du ska vara glad att du har kunnat få ditt så otroligt fint. Är jätte avundsjuk på ditt ärr. Mitt ärr går från nacken ända ner till svanken men är så otroligt brett och fult. Det är nu snart 3 år sedan min operation och det går inte en dag utan att jag tänker på den, det går inte en ända dag utan att smärtan finns där. Har så otroligt ont men man lär sig leva med smärtan sakta men säkert. Drömmer forfarande mardrömmar om min operation. Är idag 19 år och var 16 år när jag gjorde min skolios Op.
Just nu avgörs frågan om jag måste göra en till operation och plocka bort alla titanstavar & skruvar pga de trycker ut min ryggrad och jag känner av dem samt att de producerar mycket smärta.
Är stelopererad från nacken nästan ända ner till svanken, vilket medför sig nästan ingen rörelseförmåga i ryggen och nacken.
Älskade läsa din blogg för ett år sedan då jag följde den ofta, pga det är svårt för någon annan att sätta sig in i hur det känns, oron man har och allt så. Det känns som ingen annan fattar heller. Så din blogg var mycket till hjälp då du också hade liknade problem som jag hade. Har också ingen känsel på hela ryggen och höger bröst, höger maghalva.
Nu har jag börjat ta tag i alla hemska minnen, alla tankar, alla oro, så nu börjar jag acceptera mitt liv och att jag alltid kommer måsta leva med min skolios, för ett år sedan hade jag svårt att tänka på hur framtiden skulle se ut pga alla mina problem och allt kändes super jobbigt, har fortfarande svårt att visa mig i bikini, tajta kläder då hela min sneda kropp syns, skulle aldrig falla mig in att visa mitt ärr. Skäms så mycket över det hela.

Hoppas ni inte blir avskräckta ni alla som har en planerad Op av skolios bokad. Det kommer kännas jobbigt visa stunder men det blir bättre med tiden. Och läkaren kommer hjälpa er med allt, sjukhusen är underbara och alla är tillmötesgående.
Se till att få rehab träning efter Op, och att ni får hjälp att prata om allt. För man stänger in mycket inom sig själv.
Men ni ska aldrig behöva vara rädd att det inte kommer att gå bra, för de är duktigt läkare som gör Op och man får så mycket smärtstillande som man bara vill. Man ska aldrig behöva känna den kraftiga smärtan.

Jag hade en svår Op då jag förlorade mycket blod, min morfin pump slutade fungera efter 2 dygn, har även rätt hemska minne. Har även haft mycket svårt efter operationen med massa komplikationer och ingen kan hjälpa till med smärtan, har gått hos alla sjukgymnaster som finns i Umeå för att få hjälp men ingen har kunnat hjälpa mig. Mitt ända alternativ är en andra operation men ingen kan svara på frågan om jag slipper all smärta, så vi får se om jag väljer en till operation. Vill ju som inte ha ett till ärr, ännu mer smärta. Men är glad att jag har börjat med terapi hjälp nu efter snart 3 år. Det sitter så mycket fast i huvudet. Jag gråter varje gång jag ska prata om den hela för den finns så mycket rädsla, smärta och oro i ämnet. Nu är jag mest rädd att jag måste göra den andra Op.

Till er föräldrar som har barn som ska Operera sig för Skolios, vill jag mest bara säga att ni kan aldrig föreställa er hur det kommer bli. Men se till att få all den hjälp som ni och erat barn behöver. Jag hade önskat att det fanns någon kurator som kunde pratat med mig innan Op om all den oro, rädsla som man stänger in i sig själv. Jag var rädd för att dö och bli förlamad. Vem vet erat barn kanske också bär på dem känslorna eller några andra känslor. Skulle också vilja tipsa er om att se till att få hjälp med rehab träning efter de 6 månaderna efter Op. Det behövs för kroppen, för ens självförtroende. för allt.
Se även till att få alla hjälmedel som går att få i hemmet. Det är ett stort hjälpmedel.

Önskar er alla lycka till!
Ni som har genomgått en operation hoppas det gick bra för er alla.

1/26/2010 01:37:00 fm  
Anonymous annica said...

Oj, jag känner så väl igen mig.

Det är läskigt lika. Jag trodde aldrig att det hade med skolios att göra, men förhoppningsvis så gör det de efter jag läste detta.

Jag opererades för fem år sedan och har ont fortfarande. Du gav mig inspriration att börja träna. Vill veta mera om det, hur du mår och om du sökt hjälp osv.

Ta gärna min mejl och skriv några rader. Mycket intressant och roligt att prata med en person som har upplevt samma sak som jag.

clique.carlsson@hotmail.com

Sköt om dig!

10/28/2010 09:53:00 em  
Anonymous isabelle said...

Hej du! jag blir så inspirerad utav dig, du har verkligen klarat dig så bra! Jag har precis börjat med min nattkorsett, de är ett rent helvete och jag har lite tankar på operation istället. Men jag är lite "nyfiken" hur operationen går till? Får man ärr? Vad gör man de första man gör? Tar en spruta? Hur länge ligger man sjukhus sen? Jag har nämligen modell jobb och om de blir ärr och sånt så får jag nog stå över.. :(
Oj vad mycket frågor, svara gärna!
Tack för en fin blogg <3

6/04/2011 04:23:00 em  
Blogger Johanna said...

Isabelle, tack. Det är jättesvårt att svara på hur operationen går till. Jag vet på ett ungefär hur min operation gick till, men det finns olika sätt att opereras på, så det bästa är nog att fråga en läkare som vet. Helst en läkare som opererar, för min erfarenhet är att "vanliga" ortopeder egentligen inte har jättestor koll. Ja, man får ärr. Mitt ärr är ungefär 40 cm långt. Jag tycker att ärret är rätt coolt, det stör mig inte alls. Jag tycker absolut inte att du ska stå över en operation bara för modelljobb. Du kommer vara minst lika snygg efter operationen och jag lovar att din rygg är viktigare än om du är modell eller inte. (Dessutom tycker jag att du borde kunna vara modell trots ärret.)

6/04/2011 10:23:00 em  
Anonymous Erika said...

Hm, låter som att du har samma problem efter operationen som jag har. Gjorde också operation från sidan, men fick göra om den efter ett år då alla skruvarna gick av. Den andra gången gjorde jag bakifrån och det var en betydligt lättare operation att återhämtat sig ifrån. Gick jättesnabbt att komma tillbaka. Känner mig så lurad. Ville göra bakifrån eftersom ärret syns mindre, men läkaren ljög och sade att den operationen var jobbigare, men det var ju bara för att de ville testa det nya materialet som senare visade sig inte hålla. Har fått mer problem efter operationen än vad jag hade innan. Så ni som skall göra den, fråga verkligen och be dem förklara ALLT med de olika typerna av ingrepp.

6/27/2011 04:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

I just could not leave the web site prior to stating that
I seriously enjoyed the facts you offer your visitors.
I am will be back frequently to check up on the most recent postings,
especially upon car hire northern ireland belfast.



Here is my page Car Rental Lanzarote

5/05/2013 09:21:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Hi there, just came to your blog searching in Bing for
avis car rental in stockton, and saw that it's truly useful. I will be grateful if you continue this in future. Lots of people can benefit from your writing. Cheers!

Feel free to surf to my web blog; Rental Car Malaga

5/08/2013 08:25:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Hello there. I came across your site searching for
budget car hire unlimited mileage on MSN. This is a really well
crafted article. I will make sure to bookmark it and return to read even more
of your helpful insight. Thanks for the posting. I will certainly return.



my web-site :: Car Hire Bilbao

5/08/2013 09:32:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Definitely I believe what you stated on car hire spain long term.

Your favorite justification appeared to be on the web the most
straight-forward thing to know. I could say, I seriously get annoyed
while people think about problems that they simply don't know about. You managed hitting the nail on the top and defined the whole thing without having side effect , people might take a indicator. I'll most likely return
for more. Thanks

Feel free to visit my web-site; Car Rental Lanzarote

5/09/2013 08:00:00 fm  
Anonymous Anonym said...

My pal Chi said I could find additional understanding on free online credit check and emailed me the url to your article, because he is aware
that I am currently working for a new customer on a related topic.
He was completely right, the information I acquired here
will help me so much in completing my current work.

Also visit my webpage :: weber charcoal gas Grill

5/09/2013 08:17:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Usually I don't review articles on blogs, but I want to state that this specific publish forced me to check out to do so! Your posting style happens to be unique. Many thanks, truly decent content on the subject of imperial car rental cape town international.

my website Car Hire At Malaga Airport

5/11/2013 10:13:00 fm  
Anonymous Anonym said...

F*ckin’ awesome things here. I’m very happy to read the article regarding
lyrics to songs from nashville tv show. Thanks a lot and
I'm looking forward to get in connection with you. Will you please drop me a mail?

Feel free to surf to my website :: Lanzarote Car Rental

5/11/2013 10:47:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Definitely some really worthwhile details on hertz
car rental orlando fl reviews, you are a pretty skilled blogger.
I have signed up with your rss feed and anticipate looking for
even more of your useful articles. Also, I have shared the
website in my online networks!

my page; Car Rental Lanzarote

5/11/2013 10:59:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Worthwhile tips on thrifty car rental charleston sc. Lucky me I stumbled onto your site by accident, and I am surprised why this didn't happen sooner! I saved it.

Also visit my homepage car rentals bilbao

5/11/2013 11:04:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Hello! I love your writing very much! May we speak a
little more about your article on Yahoo? I require a consultant on
this topic to solve some issues on free avis car rental
coupon codes. Maybe that's you! Looking forward to see you.

My page ... Car Hire In Mallorca

5/12/2013 07:59:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Yo, very nice information on car rentals
in atlanta ga cheap!! Boy, great and also fascinating.
I will save your webpage and get the feed also.
I'm pleased to discover a lot of valuable insight in the article. We should create a lot more techniques in this regard. Thanks for writing.

Review my web site: Alicantecarhire

5/13/2013 07:43:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Hi there, I found your page via Bing. While looking for cheap car hire london airport,
your web site popped up. It looks pleasant. I have bookmarked it in my social bookmarking.


My blog post ... Alicante Car Rental

5/13/2013 07:44:00 fm  
Anonymous Anonym said...

I basically could not leave your web-site before stating that I seriously took pleasure in the facts you offer your website visitors.

I am will be back frequently to be able to check up on new articles,
especially on dollar car rental los angeles airport address.


My site - Car Hire In mallorca

5/18/2013 01:14:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Hey there, you used to post magnificent, however, the previous couple articles
have become somewhat monotonous. I miss your very own super
writing. Past couple posts are just a bit out of track!
Come on!

Stop by my website: car hire bilbao

6/08/2013 10:20:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Magnificent goods from you, dude. I've understand your stuff before also and you're
always extremely magnificent. I really fancy what you've acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it compelling but you yet care for to keep it smart. I can't wait to see much more from you.
This is really a wonderful site.

Feel free to visit my web-site Car Hire In Alicante

6/08/2013 10:31:00 fm  
Anonymous Anonym said...

I'm very pleased with your ability as a copywriter and also with the layout of the blog. Is this a premium design or did you modify it by yourself? In either case continue the excellent quality writing, it's rare to get to a pleasant website
like this today.

Also visit my page - Mallorca Rentals

6/09/2013 12:39:00 em  
Anonymous Anonym said...

Good article. I passed it to my colleague Pauline who did some sort of
research upon enterprise car rental coupon codes
free upgrade. He actually bought me lunch since I found your blog post.
Thus thanks a lot!

my site ... Alicantecarhire

6/12/2013 08:25:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home