Skolios, ur min synvinkel

I februari 2007 opererades jag för skolios i Linköping. Skolios är en snedvridning av ryggraden. Den är böjd åt höger eller vänster om man ser den bakifrån. Här får du följa mina tankar inför och efter operationen, och du får höra mina berättelser om hur jag upplever skoliosen. Förutom bloggen når du mig på barajagjohanna@hotmail.com

torsdag, maj 03, 2007

Frågor och svar

Jag har fått en hel del frågor om min skolios sedan jag startade bloggen. Här har jag sammanställt dem med svar. Har du fler frågor, är det bara att ställa den i kommentarsfältet, så lägger jag till den här.


OPERATION

Hur lång tid fick du vänta på operation?
Från det att jag träffade min läkare och bestämde att det skulle bli operation, fick jag vänta nästan fyra månader.

Vilket sjukhus opererades du på?
Jag opererades på Universitetssjukhuset i Linköping.

Hur länge förväntades du ha ont och inte kunna göra något?
Läketiden efter en operation är 6 månader. I 6 månader har jag restriktioner som säger att jag inte får träna eller utsätta kroppen för någon belastning. Jag får inte bära eller lyfta. Det jag får göra är att promenera och cykla på plant underlag.

Jag har läst mig till att om man har ont fortfarande efter 3-4 månader, så är det inte okej. Jag hade ont i ryggen i ca tre veckor, sjukhusvistelsen inräknad. Efter detta har jag ingen smärta som gör att jag måste ta smärtstillande, däremot blir jag lätt trött i ländryggen och vissa rörelser gör ont, dock inte så farligt. (Observera att jag inte är läkt ännu när detta skrivs.)

Har du blivit längre efter operationen?
Jag har inte mätt mig ordentligt, men enligt tumstocken har jag blivit ungefär 1-2 cm längre.

Vad anser du om att bli opererad framifrån, som du har blivit?
Jag har ju inte så mycket att jämföra med. Det är klart att jag tycker att ett ärr hade suttit bättre på ryggen - då skulle jag slippa se det själv. Och jag hade inte fått ett lika långt ärr genom att ha öppnats bakifrån heller. Men det kvittar, för min läkare menade att operationen skulle vara lättare att genomföra genom att öppna mig framifrån, samt att resultatet skulle bli bättre och då litar jag på det.


Hur kommer det sig att du blev opererad först som 23-åring?
Ortopedläkarna jag har träffat i Falun tidigare har menat att jag inte varit tillräckligt sned för att operation ska vara aktuellt, så jag har aldrig i min livligaste fantasi trott att det skulle bli operation för mig. När jag var 16 år var jag 45 grader sned, sedan förbättrades det lite. Efter det har jag varit 38 grader som minst, sedan blev det förvärrat väldigt fort när jag var runt 20-21. När jag var 21 år kontaktade jag ortopeden för att jag kände mig så sned (vilket jag aldrig känt tidigare) och det tog tid att få komma till sjukhuset och bli röntgad. När jag väl blev det gick det ganska fort till operation.


KORSETTERING

Hur sned var din rygg när du fick din korsett?
Jag minns inte exakt, men min krök mätte omkring 35-40 grader Cobb när jag fick korsetten. Som mest var kröken 45 grader, detta var under korsettbehandlingen.

Hur sned var du när du avslutade den behandlingen?
Om jag inte minns fel, så var jag 38 grader sned när behandlingen avslutades.

Efter detta har kröken ganska fort ökat igen, då jag sex år senare plötsligt var 55 grader.



ALLMÄNT

Har du provat att gå till en kiropraktor?
Ja, det har jag. Jag gick hos en kiropraktor då och då när jag var 13-14 år. Det var skönt för ryggen att vara där, men jag upplever inte att jag blev hjälpt med skoliosen, d.v.s. att min krök förbättrades.

Har du bara en enda krök?
Ja. Min skolios är en sådan med en krök. Den sitter ganska långt ner i ryggen och var innan operation 55 grader Cobb.

Har någon i din familj eller släkt skolios eller finns det någon annan orsak till att du fick det?
Ingen i min familj eller släkt har skolios, så varför jag fick det är ett mysterium. Tyvärr har inte forskningen kommit fram till någon egentlig orsak till varför man får skolios, mer än att det kan vara ärftligt. Det mesta är ett stort frågetecken.

Hur definierar man skolios? Som en sjukdom?
Nej. Skolios är väldigt svårdefinierat då det varken klassas som en sjukdom eller ett handikapp.

Hur har din skolios utvecklats?
Första gången det upptäcktes att jag hade tillstymmelse till sned rygg, var när jag var 7 år och gick hos skolsköterskan. Nästa gång var jag 12 år och skolsköterskan skickade en remiss till ortopeden i Falun. Jag hade då en krök på 18 grader. Efter detta gjordes kontroller med röntgen och ortopedbesök var sjätte månad. Kröken ökade hela tiden.

När jag var 14 år fick jag korsett. Den hade jag i ungefär två år. Korsetten hjälpte mig inte särskilt mycket. Kanske hade den hjälpt mig mer om jag hade använt den så mycket som jag skulle ha gjort, men det hade jag ingen lust med. Jag använde tighta kläder och hade ingen lust att byta klädstil för att kunna ha korsetten i skolan. Detta är faktiskt inget som jag ångrar (särskilt inte då jag i efterhand fått reda på att min skolios är av den typen som ökar hela mitt liv, så korsetten skulle nog inte ha hjälpt mig ändå).

Som 17-åring skrevs jag ut från ortopeden, det bestämdes att jag inte behövde komma på fler kontroller på grund av att kröken inte försämrats ytterligare. På våren när jag var 21 år tyckte jag mig känna att ryggen var snedare, det kändes när jag gick vilket det aldrig hade gjort tidigare. Jag kontaktade ortopeden för att jag ville komma och röntga mig. De hade extrem lång väntetid och det tog 15 månader innan jag fick röntga ryggen, med resultat att jag var mycket, mycket snedare. En remiss skickades till en specialist i Linköping, dit jag åkte en månad senare.

Den 1 november 2006 beslutades att jag skulle opereras. Den 28 februari 2007 opererades jag i Linköping.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hejsan! Stackars, stackars dig som var tvungen att operera... Jag själv har korsett, jag också. Ingen förstår hur det känns. Förutom dudå ;)
Alla förväntar sig så mycket av en. "Men skynda dig nu då! Spring, vi kommer för sent! Du måste kuta!" Det är det värsta jag vet. Jag har precis lärt mig att spänna den själv (är 11 år), känns jättekonstigt. Och jag får huvudverk ca tre gånger per dag efter allt tjat. Det är p.g.a att jag får håll så fort jag dricker vatten... och jag får ont i magen när jag äter o.s.v... Fattar du vad jag menar? Jag önskar att jag bara kunde ta av den, och aldrig mer sätta på den igen... Men det kan jag inte göra. Ett stort hinder för nästan allt. Men du är enortm duktig! Du verkar vara en stark tjej! Go, Johanna! Du ska visa folk vad judt du tycker och känner!

7/01/2008 01:07:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hej! Jag undrar hur mycket ditt ärr efter operationen syns nu.

1/29/2009 06:52:00 em  
Blogger Astrid said...

Ser att du har opererat din skolios .
Jag har en cobbs vinkel på 60 nu så det betyder att man opererar en rätt så stor krökning för du hade 55.
Men jag ser att du är väldigt ung i jämförelse med mig som är 60 år och aldrig blivit behandlad.
Men jag önskar dig all bättring och lycka till i livet

8/22/2009 04:49:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home