Skolios, ur min synvinkel

I februari 2007 opererades jag för skolios i Linköping. Skolios är en snedvridning av ryggraden. Den är böjd åt höger eller vänster om man ser den bakifrån. Här får du följa mina tankar inför och efter operationen, och du får höra mina berättelser om hur jag upplever skoliosen. Förutom bloggen når du mig på barajagjohanna@hotmail.com

söndag, mars 04, 2007

En mammas tankar från sjukhuset

”Grattis! Du har gjort det! Du lever! Du kan se framåt! Du blir bättre! Du blir rakare! Du blir längre! Du blir mer Johanna!" Så stod det på ett kort som Johanna fick från sin moster Marit igår. Fina och tänkvärda ord.

Det var nervöst att åka till Linköping när vi hade det här hemska framför oss. Johanna var ändå otroligt lugn och det smittade nog av sig på mig också. Det jobbigaste var när de körde ner henne till narkosen på morgonen. Då grät jag! Det bästa var när jag och Lasse (pappa) gick på Ikea och en sköterska ringde och berättade att nu är operationen över och den har gått väldigt bra. Vilken lättnad!

Tänk att det är gjort nu! Jag som mamma har bearbetat detta sen vi var i Linköping 1 november. Tankar och känslor runt denna stora operation har kommit och gått, vilket gjort att jag inte mått så bra vissa perioder. Hur ska det gå? Kan hon verkligen bli rak? Nu vet vi att operationen har gått bra och hon överlevde! Nu måste Johanna se framåt hon har en tuff rehabiliteringstid där det blir en hel del träning. Nytt sätt att gå, stå och sitta. Just nu tycker hon att det känns som om hon har en korsett på sig.

Det är tur att jag har funnits till hands bredvid henne fast hon är vuxen. Hon behöver hjälp med ett glas vatten, lägga en kudde under benen, rätta till täcket, en slang har kommit i kläm, gå och leta efter en sköterska i bara nattlinnet mitt i natten när hennes klocka inte fungerar, ha koll på urinpåsen, stänga av larmet när det varnar för att droppet håller på och ta slut, mata henne och hjälpa till vid röntgen, mitt under melodifestivalen, när det är ont om personal.

Att sova bredvid Johanna har hittills inte varit någon höjdare, sett ur ett egoistiskt perspektiv. Jag vaknar efter 2 timmar hela tiden. Sköterskor kommer och går, Johanna behöver hjälp för att slippa ringa på någon hela tiden, ljud från apparater och en dålig säng. Det känns som om jag blev 5 år äldre för varje natt.

Idag på fjärde dagen har hon tränat vid ”gåbordet” två gånger. På morgonen försvann färgen i ansiktet. Nu ikväll fick hon ha sina rosiga kinder i behåll. Hon stod upp och trampade en lång stund - bra jobbat! När hon stod där och jobbade såg jag hennes raka rygg och dessutom är hon kanske längre än mig!! Kan hon ha växt 2 cm? Tidigare var hon 55 grader och Peter Ahlinder har nog lyckats få henne så rak som 10-15 grader! Helt otroligt! Nu kommer nog kläderna att sitta rätt också.

Johanna har börjat att äta även om det är pytteportioner. Ikväll gick en hel raggmunk och en skål med morötter ner. Just nu längtar hon efter kvällsfikat och en rostad macka som jag ska gå och fixa nu. Härligt när det går framåt!

Ett stort tack till all trevlig, och tillmötesgående personal på barnkirurgiska avd. 53!


/Mamma till nyopererade Johanna (lory@lundholm.se)

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vilken tur Johanna har som har en mamma som ställer upp och finns vid hennes sida! Det är nästan så jag blir tårögd. Starkt jobbat av er båda. Glad att allting verkar gå som det ska!

Kämpa på, Johanna! Ett steg fram, två steg bak, men tillslut kommer du i mål! :)

3/05/2007 11:18:00 fm  
Anonymous Anonym said...

kämpa på joppiz, STOR kram fån maria i england

3/05/2007 03:24:00 em  
Anonymous Anonym said...

Känns bekant! Min pojkvän gjorde det du fick göra, och jag är så tacksam över att jag slapp ringa på personalen stup i kvarten. Som nyopererad är du så funktionshindrad och osjälvständig-Jag klarade ju ingenting på egen hand! Det jag ville säga är: Guld värt med mammor och pojkvänner.

6/28/2007 04:03:00 em  
Blogger Lisen said...

Underbart att läsa hur du ställer upp för din dotter! Själv hade jag också den turen under min rehab period av dåvarande pojkvän och mamma!

Jag blev också tårögd när jag läste..
Det var 5 år sedan jag opererades nu och jag lever ett normalt liv utan några som helst begränsningar.

Måste säga att du har varit grymm Johanna! Jag vet ju själv vad det innebär, och tro mig att denna erfarenheten bara kommer att göra dig starkare:)
MVH Lisa

9/22/2008 04:53:00 em  
Blogger Unknown said...

Tack. Jag är en ensamstående mamma med en dotter på 12 år.. Hon har skolios och jag kämpar som en tok för att hon skall slippa operation.. Just nu finner jag mig överväldigad av skräcken att inte räcka till och den här bloggen ger mig i alla fall lite insikt i hur det kan vara före, under och efter en operation.. Tack igen..

9/13/2011 01:34:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home